Peloponessos

De Peloponnesos is een groot schiereiland ten zuidwesten van Athene. Het oppervlak bedraagt ongeveer de helft van Nederland. Het is van het Griekse vaste land gescheiden door het kanaal van Korinthe. De Peloponnesos heeft landschappelijk en qua bewoning vele gezichten.

De Peloponessos is van het vasteland gescheiden door het kanaal van Korinthe. Er zijn twee bruggen die het schiereiland met het vaste land verbinden.

De brug bij Patras die het schiereiland met het noordelijke vasteland verbindt.

De brug(gen) over het kanaal van Korinthe naar het het oostelijke
griekse vasteland (Athene)
Het kanaal is einde negentiende eeuw gegraven en geopend in 1893.


De Peloponnesos heeft prachtige zandstranden, rotsachtige kusten, glooiende hellingen met olijfbomen en cipressen en een bergachtig achterland die het landschappelijk beeld bepalen. Qua bewoning en activiteiten zijn er alleen relatief kleine steden (Patras even buiten beschouwing gelaten) en dorpen die afhankelijk van de ligging hoofdzakelijk op landbouw, zeevaart of toerisme georiënteerd zijn. De Peloponessos is nauwelijks geindustraliseerd (wederom Patras uitgesloten). Cultuur historisch zijn er uit de Grieks oudheid vele bezienswaardigheden waaronder de overblijfselen van de stad Olympia. Daarnaast zijn er vele kleine en pittoreske dorpjes en stadjes waarvan velen een geschiedenis hebben die vele eeuwen terug gaat. De sporen van dit in vele opzichten rijke verleden tref je overal op de Peloponnesos nog in ruime mate aan.
De Peloponessos is bestuurlijk onderverdeeld in departementen. Pelops Villa Siga Siga ligt aan de zuidkust van het meest zuidwestelijk gelegen departement, de Messinia, dat als een vinger de Middenlandse zee insteekt.

De economische, stedelijke en industriële ontwikkeling alsook de toeristische ontwikkeling van dit gebied is in veel opzichten kleinschalig te noemen. Veel zaken hebben de menselijke maat behouden en massa toerisme ontbreekt vrijwel in het geheel. De laatste tijd lijkt het gebied te ontwaken en ontdekt te worden. Er is een snelweg in aanleg van Athene naar Kalamata en nabij het havenplaatsje Pylos zijn golf resorts met internationale allure in ontwikkeling en deels al in gebruik genomen. Deze golf resorts zijn vanuit de villa binnen een half uur te bereiken
http://www.costanavarino.com
Aanvullende informatie over de Peloponessos en de Messinia is in ruime mate op het www (internet) te vinden o.a via wikipedia.